1933: Zwembad Klein Zandvoort
- Details
- Laatst bijgewerkt: zondag 19 maart 2017 19:34
- Hits: 4533
bron: 'n Sliepsteen
In 1813 werd de weg Enschede - Glanerbrug aangelegd als onderdeel van de heirweg Parijs - Berlijn om een snellere ver plaatsing van de legers mogelijk te maken. Meer dan een eeuw later, in 1933, was deze verbinding aan verbreding toe. Aan aannemer Mees Joostens van de Javastraat 125 werd de opdracht gegund. Voor de fundering van de nieuwe rijksweg voerde hij zand aan vanaf een akker aan de Keppelerdijk. De daardoor ontstane kuilen vulden zich spontaan met wel- en grondwater tot een wateroppervlak te van ongeveer 12.500 vierkante meter en 2.5 meter diepte. Dat bracht de heer Joostens op het idee om er een zwembad van te maken.
De officiële opening vond plaats op 1 juli 1933. Een extra attractie voor die tijd was dat je er gemengd mocht zwemmen en dat er nu ook gezwommen kon worden met het hele gezin.
Omdat de heer G .J. Joostens er niets voor voelde om een aanzienlijk bedrag uit te trekken voor renovatie van het bad werd Klein Zandvoort in 1956 gesloten, tot grote teleurstelling van vooral de bewoners van Glanerbrug en Dolphia. Een jaar later vroeg de wijkcommissie Glanerbrug met klem aan het gemeentebestuur om tot heropening over te gaan , echter zonder resultaat.
In 1961 werd door een groep particulieren de NV Klein Zandvoort opgericht om een recreatiecentrum, bestaande uit een kampeerterrein, zowel voor tenten als caravans, en een zwembad op te richten. In korte tijd ontstond er een verantwoorde zwemgelegenheid, bestaande uit een kleuterbad, een bad voor niet geoefende zwemmers en een gelegenheid voor ervaren zwemmers. Langs het bad werden, gescheiden door een tegelpad , twee ligweiden aangelegd. Bij de ingang van het terrein kwam een kleine kampwinkel en voor het kampeerterrein een parkeerruimte van 3.000 vierkante meter. Er werd een stenen gebouwtje voor toiletten en wasgelegenheid gebouwd.
Blijkbaar was er een groot contrast tussen de bewoners van Glanerbrug , Dolphia en Velve-Lindenhof enerzijds, die het bad absoluut open wilden houden en de wijkraad van Glanerbrug anderzijds, die liever zag dat de subsidie aan Klein Zandvoort opgespaard werd om in Glanerbrug een instructiebad te realiseren. De bewoners van Dolphia waren overdonderd en furieus dat de gemeente alleen met de wijkraad Glanerbrug had overlegd. "Toen die beslissing genomen is, was er nog geen wijkraad in Dolphia", verontschuldigde wethouder Gönning zich. Ondanks een handtekeningenactie o.l.v. de dames Gringhuis uit Dolphia gaf de gemeente niet toe. De directie van Klein Zandvoort besliste daarop dat vanaf I mei 1974 alleen kampeerders van Klein Zandvoort gebruik mochten maken van het bad.
Op 16 april 1974 ging een protestmars, waaraan een honderdtal bewoners uit Glanerbrug, Dolphi a en Velve-Lindenhof deelnamen, vanaf Dolphia naar het stadhuis. Op spandoeken stond "als U wilt blijven leven, moet U Klein Zandvoort subsidie geven"; zelfs de markante pater Ananias van het klooster Dolphia liep mee met de leus Ik ga nooit in bad, toch mag dit bad voor Dolphia niet plat.
Op 27 augustus 1974 kwam de oplossing van het probleem toen het gemeentebestuur vanuit Den Haag bericht kreeg dat op korte termijn subsidie (66 % van de 2 miljoen geraamde bouwkosten) verleend kon worden ten behoeve van een instructiebad. De wijkraden van Dolphia en Glanerbrug reageerden enthousiast.
Uiteindelijk werd het complex verkocht, maar niet aan de gemeente . Het ging verder onder de naam recreatiecentrum De Keppeler. Euregiocamping De Twentsche Es is de huidige naam van deze plek van plezier en vertier.