1920: voetbalclub Eilermark

VV Eilermark, 001

bron: www.eilermark.nl

Op 12 oktober 1920 kwamen enkele jonge arbeiders van de Baumwollspinnerei “Eilermark”, welke gelegen was in het Duitse Gronau, vlak over de grensovergang Glanerbrug, op het idee een voetbalclub op te richten. Een commissie werd benoemd en deze begaf zich naar de heer M. Ter Kuile, firmant van deze textielfabriek, om hem te vragen of hij de benodigde spullen beschikbaar wou stellen.

Deze stemde hierin toe, zodat de grootste bezwaren  opgeheven waren. Men kon beginnen te voetballen, waarbij de naam Eilermark snel gevonden was.

Sindsdien had Glanerbrug een echte voetbalclub die traditioneel aantreed in het blauwe shirt en de witte broek. Hoogtepunten en dieptepunten wisselden zich, zoals gebruikelijk in de sport, af waarbij de vele kampioenschappen en in de jaren zeventig zelfs deelname om het kampioenschap van Nederland bij de amateurs nog ‘vers’ in het geheugen liggen.

Tegenwoordig is de voormalige spinnerij al sinds jaren gesloten, en het voormalige fabrieksterrein verkeert in een vervallen toestand. De uit deze fabriek voortgekomen voetbalclub speelt momenteel in de derde klasse van de KNVB haar wedstrijden, en bestaat uit meer dan 400 leden, waarvan de spelende leden verdeeld over 6 senioren en 9 jeugdteams waaronder een dames/meisjesteam, wekelijks hun trainingen afwerken en wedstrijden spelen. Op het fraai ingerichte sportcomplex aan de Ekersdijk, ingeklemd tussen de ecologische zone en de nieuwe wijk Eilermarke, vindt u een perfecte locatie voor de voetbalsport met twee speelvelden en een nieuwe kleedruimte welke gebouwd is, door inzet van onze eigen leden. De ruime parkeerplaats bij de ingang van het complex is sinds kort geheel opnieuw ingericht. Verder is de fraaie zittribune een blikvanger vanaf de Gronausestraat, waarnaast de historische staantribune “de bult” herinnert aan de reeds genoemde glorietijd.