1901: Muziekvereniging Wilhelmina

1938, Wilhelmina

Het C.J.M.V. ontstaan uit de, in 1894 opgerichte Christelijke Jongemannen Vereniging Eben Haëzer en de Christelijke Jongedochters Vereniging Talitha Kumi, die als onderafdelingen een knapen-en een meisjesvereniging hadden, kan gerust de bakermat van tal van Glanerbrugse verenigingen worden genoemd. De verenigingen waren in die begin periode sterk gebonden aan een in 1893 ontstane  Vereniging  voor Evangelisatie, waaruit later de Nederlandse Hervormde Kerk ontstond.

Door toedoen van het C.J.M.V. ontstonden in die tijd de reciteerclub Dilettant, de Gymnastiek vereniging Udi (later W.I.K.), muziekvereniging Wilhelmina en C.V.V. Sportlust.

Wilhelmina Glanerbrug werd opgericht in 1901. De vereniging sloot zich in 1912 aan bij de Koninklijke Federatie van Muziekverenigingen. Toen de KNF in 1938 de vaandelafdeling instelde, won Wilhelmina het eerste vaandel. Sinds 1958 heeft Wilhelmina vele malen deelgenomen aan het toen ingestelde Topconcours van de KNF.

In 1978 werd Wilhelmina kampioen onder leiding van Hans Schippers, thans nog deel uitmakend van het orkest en tevens dirigent, naast Hennie Ramaekers. Dat succes herhaalde het orkest in de jaren tachtig drie keer achtereen onder leiding van Sef Pijpers en in 1992 onder de huidige dirigent Hennie Ramaekers.

In 1985 werd Wilhelmina uitgenodigd voor de Concertafdeling van het Wereld Muziek Concours te Kerkrade. Er werd een dusdanig goed resultaat behaald, dat tevens uitnodigingen volgden voor de daaropvolgende Wereld Muziek Concoursen in 1989, 1993 en 1997.

In 1988, ook in Kerkrade, won Wilhelmina het European Wind Band Festival. In 1995 ontving Wilhelmina een erediploma van de KNFM, dit naar aanleiding van het hoogste aantal punten als eerste Harmonieorkest in de Concertafdeling binnen de KNF.

Het hoogtepunt van 1998 was het behaalde predikaat "Zeer goed" in de Concertafdeling tijdens het KNFM concours in het Muziekcentrum te Enschede, waar maar liefst 95.83 punten behaald werd (345 in de oude telling). Naar aanleiding van dit succes kreeg Wilhelmina in 1999 de "A.F.J. Hoes-trofee" uitgereikt.

Behalve deelneming aan concoursen geeft Wilhelmina ook concerten in eigen huis, graag met een bekende solist. Zo genoot Wilhelmina al twee keer, in 1984 en 1991, de eer om met de vermaarde Vlaamse klarinettist Walter Boeykens op te treden.

Op haar jubilieumconcert in 1991 concerteerde Wilhelmina met Lee Towers en het Deep River Quartet. In 1992 trad saxofonist Arno Bornkamp op met het orkest. Onlangs verleende Wilhelmina haar medewerking aan de Night of the Voice in samenwerking met Ernst Daniel Smid op de Oude Markt te Enschede.

Een hoogtepunt in 1994 was het gereedkomen van de eerste CD, een zogenaamde "Bevrijdings"-CD. Samen met de Koninklijke Zangvereeniging Nijmeegs Mannenkoor is deze opgenomen in Nijmegen o.l.v. Hennie Ramaekers in samenwerking met EMI. Naast het musiceren op hoog niveau wordt er ook ruim aandacht geschonken aan de gezelligheidsfactor binnen de vereniging. Het Hemelvaartweekend 1996 is deze combinatie zeer duidelijk tot uitdrukking gekomen. Van 16 t/m 20 mei is Wilhelmina n.l. op Concertreis geweest naar Bayern, alwaar in Burcht Falkenfels is overnacht en dergelijke! De sfeer was perfect evenals de gegeven concerten in resp. het "Audimax" te Regensburg, een concertzaal behorende bij de Universiteit aldaar, en op de binnenplaats van Kloster Weltenburg. In 1997 is een zelfde soort reis ondernomen naar Antwerpen, waar een tweetal concerten zijn gegeven en eveneens van een succes kan worden gesproken wat betreft de sfeer en de entourage.

bron:www.wilhelminaglanerbrug.nl