1981: Brugger Daansers
- Details
- Laatst bijgewerkt: zondag 19 maart 2017 19:36
- Hits: 3061
Brugger Daansers houden na 32 jaar op te bestaan: Wie neemt de sociale functie over? (Grensstreek Glanerbrug, 17 december 2013)
GLANERBRUG – Iedere maandagavond komen de leden van de Brugger Daansers nog bij elkaar in het dorpshuis. Niet meer om te oefenen, maar om hun spullen uit te zoeken en op te ruimen. Aan het eind van het jaar houdt de Glanerbrugse folklorevereniging op te bestaan. In de loop van het jaar werd volgens voorzitter Hennie Jongsma al duidelijk dat er geen toekomst was voor de Daansers. “We hebben er tijdens onze repetitieavonden regelmatig over gesproken. Hoe moeten we verder? We hebben te weinig actieve leden en kunnen met mazzel nog zes paren op de dansvloer krijgen. Bovendien gaf Hennie Blom te kennen dat hij wilde bedanken als dansleider. Pogingen om met andere verenigingen uit de regio samen te werken hadden nauwelijks effect. Dan na 32 jaar de stekker er maar uit.
Geen besluit van het bestuur alleen, maar van alle leden,” benadrukt Hennie Jongsma. Mieke Graafmans (76) knikt instemmend. Mieke is één van de oprichters van de vereniging. “Het is allemaal in 1980 begonnen met een Twentse act op het jubileumfeest van de Brugger Zangers,” blikt ze terug. “Die sloeg zo goed aan dat we ‘m een half jaar later nog een keer hebben opgevoerd. We zijn toen maar doorgegaan als Brugger Daansers. Maar niet onder de vlag van de Zangers, we werden op 9 december 1981 een officiële vereniging. We begonnen met zes paren en een accordionist. Maar er zijn jaren geweest dat we wel 30 leden hadden.”
Mieke heeft geen enkele moeite om enkele hoogtepunten te noemen in het 32 jarig bestaan. “Dan begin ik met een optreden in het winterkwartier van circus Krone in München. Dat was tijdens het ‘oktoberfest’ eind september 1986. Maar ook het bezoek aan Letland in 1991 heeft een enorme impact om mij gehad. De bevolking die zich net had bevrijd van het Russische juk was enorm gastvrij en vriendelijk. Ze keken zich de ogen uit wanneer ze ons zagen en gingen zelfs op de knieën om onze klompen op de foto te zetten. Maar ook de Folkloreade die tot 2006 jaarlijks in Enschede werd gehouden was altijd een hoogtepunt, omdat we als vereniging altijd een groep te gast hadden. En niet te vergeten ons 25 jarig bestaan dat werd gevierd met het Euregiofestival.”
Naast het plezier dat de leden aan het dansen beleven, heeft de vereniging ook altijd een belangrijke sociale functie in Glanerbrug gehad. Behalve de optredens in verzorgings- en verpleeghuizen zijn de Daansers ieder jaar rond pasen actief met het eurogaddern en de palmpasenoptocht. Met de opbrengst van het eurogaddern wordt in november altijd de Brugger Avond georganiseerd voor Glanerbruggers die een opkikkertje kunnen gebruiken.
Mieke Graafmans en Hennie Jongsma hopen dat zich een andere vereniging in Glanerbrug zal melden om deze dankbare sociale functie over te nemen. Intussen gaat het opruimen in het dorpshuis door. De kostbare knipmutsen zitten inmiddels in de was om straks verkocht te worden, andere folkoreverenigingen in de regio kunnen zich melden voor de overige kleding. Het vaandel zal worden aangeboden aan de Historische Kring Glanerbrug. Alleen de klompen gaan mee naar huis.