Koopmans Bouwbedrijf (1942 - heden)

2014-04-27 151926

Ekersdijk, Glanerbrug - Marssteden 66, 7547 TD Enschede

Tubantia, 4 april 2017:

Als officiële oprichtingsdatum van Koopmans Bouwgroep is altijd 1 april 1942 aangehouden. Op die dag kregen de broers Harm en Henny Koopmans en hun hulp uit Glanerbrug hun eerste opdracht. Eigenlijk bestaat het bedrijf veel langer, al 96 jaar. In 1911 kreeg Harm Koopmans sr. als zelfstandig metselaar namelijk zijn eerste klant, alleen is dat heuglijke feit nergens vastgelegd.

Het jonge bouwbedrijf had in de oorlogsjaren overwegend kleinere klussen. Houten panelen maken als verduisteringsmateriaal bijvoorbeeld, maar ook doodskisten en schuurtjes en het herstellen van beschadigde woningen. Bouwmaterialen waren op de bon. En áls ze al verkrijgbaar waren, dan zaten er kogelgaten, granaatscherven en andere sporen van oorlogsgeweld in.

De bedrijfsvoering was gecompliceerd omdat een van de broers te werk was gesteld in een Duitse timmerfabriek net over de grens. Na het werk daar, hielp hij ’s avonds zijn broer in Glanerbrug met de bedrijfsvoering. Die hoefde niet voor de Duitsers te werken, omdat hij een functie bij de burgerhulpverlening had. Ondanks die omstandigheden hadden de broers en hun medewerker financieel niet te klagen. Op een handgeschreven pagina van een kasboek uit 1942 staat een saldo van bijna 40.000 gulden.

De wederopbouw in de jaren 50 leidde de eerste echte groeiperiode in, gevolgd door de woningnood in de jaren 60 en 70. Al heel vroeg begon Koopmans in Enschede met het aankopen van grond om daar zelf woningen te gaan bouwen.

Een familiebedrijf is het niet meer, bouwbedrijf Koopmans is in 2002 verkocht aan TBI in Rotterdam. Toch is een vleugje van het vroegere familiebedrijf nog steeds aanwezig. Dienstverbanden van 30 jaar zijn geen uitzondering, de jaarlijkse familiedag wordt in ere gehouden, evenals het personeelsblad. Uiteraard is het 75-jarig bestaan in 2017 groots gevierd, in Hamburg.