Schelhaas Café Kruidenierswaren (ca. 1915 - 1968)

Fam. Jan Schelhaas, Glanerbrug (1916)

Op de hoek Kerkstraat/ Bentstraat is het café van Schelhaas. Zondags na de H. Mis komen de kerkgangers dan de straat over om hier wat na te praten onder het genot van een borrel. Langzaam maar zeker schakelt Schelhaas over op de verkoop van kruidenierswaren om uiteindelijk helemaal op te houden met het schenken van sterke drank. Schelhaas betrekt in 1929 een winkel aan de Schipholtstraat, welke tot 1968 in de familie blijft.

bij de foto:

"Deze foto is genomen in 1916 bij de winkel aan de Kerkstraat. De foto, gebruikt als briefkaart, is verzonden op 8 sept. 1916 aan een broer van Jan Schelhaas, Willem, wonende aan de Wetering in de kop van Overijssel. De geschreven boodschap luidt als volgt:

“Lieve Oom en Tante, neefjes en nichtjes.
Hier zenden wij u een kaart waar ons huis op staat. Moeder staat op de stoep. Vader en Ebeltje en ik staan bij de kinderwagen. Herman staat naast mij. Daarachter staat de postbode en nog een jongen. En op den achtergrond staat vrouw Geering die in dat wegje woont bij ons op de hoek van ‘t huis. Klazientje zit in de kinderwagen. Johanna, Jan en Hendrik waren naar school en zusje sliep. Wees hartelijk van ons allen gegroet! Die zich noemen familie Schelhaas. Daaaag.”

Moeder is Harmina Doeven, vader Jan Schelhaas. Ze hadden een winkel in allerlei spullen voor zover ik weet. Klazientje is jong overleden. Johanna is vermoedelijk Jantje ook wel Jo genoemd. Zusje zal Vrouwkje zijn, de jongste. De kaart is geschreven door Anne.

Nog een correctie. Bij nadere bestudering van de gegevens van de familie kwam ik er achter dat Johanna vermoedelijk Anne is en de kaart moet dan zijn geschreven door Jantje.
Hendrik, de jongste zoon, is mijn vader."

Marti Schelhaas, 2016