Johma-salades (1967 - heden) Johan Schreur start aan de Kerkstraat

Kerkstraat  #, 2003-02-09 092805

Aan de Kerkstraat ligt de bakermat van de Johma-saladesfabriek. In het pand tegenover het filiaal van de RABO-bank begint Johan Schreur met zijn bedrijf. De vraag naar de salades die hij in de schuur achter zijn huis aan de Bentstraat maakt, neemt zo’n vlucht dat hij in 1967 de leegstaande bakkerij aan de Kerkstraat betrekt. Vervolgens verhuist Johma naar de Bentstraat.

Vele jaren is het belangrijkste gebouw in de Bentstraat dat van de Glanerbrugse broodfabriek. Nadat het gebouw begin jaren zeventig jarenlang leeg staat, koopt Schreur het pand op, sloopt het en zet er een nieuw bedrijf op. Al spoedig is ook dit pand te klein en Johma verhuist naar Losser. Het pand staat lange tijd leeg en nodigt uit tot vandalisme. De gemeente grijpt in, koopt het object en sloopt. Eind jaren tachtig wordt hier de nieuwe Veenpluisstraat aangelegd.

https://www.johma.nl/over-ons:

Ons verhaal begint in 1968 toen de oprichters Johan en Martin een saladebedrijfje begonnen in een garage in Glanerbrug (een plaatsje dichtbij Enschede in Twente). Een bedrijfsnaam was snel gevonden door beide voornamen te combineren. De eerste afnemers waren slagers en kleine supermarkten in het oosten des lands.

De groei zat er vanaf het begin af aan goed in. Midden jaren '70 had de afzet zulke vormen aangenomen dat huisvesting op een grotere locatie nodig was. Deze vonden we in Losser, enkele kilometers verderop. Onder een andere directie zette de groei vanaf midden jaren '80 flink door. In deze jaren lanceerden we ook het bekende deuntje "salades van Johma, verrassende lekkere salades".

Met onze eigen Twentse werkwijze (sympathiek, hardwerkend, eerlijk) hebben we in de jaren erna vele innovaties gelanceerd. In 2010 en 2011 hebben we onze recepturen en verpakkingen onder handen genomen en daarmee ook de huisstijl. Onder de naam Johma oet Twente presenteren wij met gepaste trots onze roots.