Teun Stuivenberg (1916 - 2000), politicus
- Details
- Laatst bijgewerkt: maandag 20 maart 2017 20:46
- Hits: 2729
TC Tubantia, 23 februari 2000
"Peppone van Glanerbrug" populair èn omstreden
Met het overlijden van Teun Stuivenberg verliest Enschede één van de markantste politici van na de oorlog. Namens de CPN maakte de geboren en getogen Glanerbrugger bijna dertig jaar onafgebroken deel uit van de gemeenteraad, waarvan vier jaar als wethouder.
Stuivenberg overleed maandagavond op 83-leeftijd in het Medisch Spectrum Twente. Hij was met darmklachten opgenomen in het ziekenhuis. Maar nog voor hij geopereerd kon worden, kreeg hij een hartstilstand. Hij is daarna niet meer bij kennis geweest. Stuivenberg wordt komende vrijdag in Usselo gecremeerd.
De "Peppone van Glanerbrug" is 'ie wel eens genoemd, naar de communistische burgemeester uit de bekende Don Camillo-films. Even populair als omstreden. Bij gemeenteraadsverkiezingen was hij steevast goed voor een kwart van de stemmen in het grensdorp. Hij was het prototype van de recht-voor-zijn-raap communist. "Een vent uit één stuk", zo karakteriseerde toenmalige burgemeester K. Wieringa hem bij zijn afscheid als raadslid.
Hij was zelf een exponent van "het proletariaat" waarvoor hij zich als politicus altijd heeft ingezet. Afkomstig uit een Glanerbrugs arbeidersgezin. Met niet meer dan zeven jaar lagere school begon hij als jochie van 14 in de textiel, als wever. Voor drie gulden per week. Het is daarna nooit meer goed gekomen tussen Teun Stuivenberg en de kapitalisten.
In april '45, nog geen twee weken na de bevrijding, werd hij lid van de CPN en van de communistische vakbond EVC: het begin van een lange loopbaan in de politiek. Van '52 tot '81 zat hij in de gemeenteraad, acht jaar langwas hij lid van provinciale staten en veertien jaar politiek secretaris van het district Twente van de CPN.
Hoogtepunt in zijn politieke carrière was de periode '74 - '78, toen hij deel uitmaakte van het linkse programcollege. Als wethouder van sociale zaken, volksgezondheid en milieu was hij onder meer betrokken bij de totstandkoming van het nieuwe Ziekenzorg, het nieuwe psychiatrisch ziekenhuis, de uitbreiding van de sociale dienst en de verbetering van het woonwagenkamp. Stuivenberg bleef tot het laatst strijdbaar. Zelfs bij zijn afscheids als raadslid in '81 kon hij 't niet laten om met zijn donderende basstem nog eens stevig uit te halen naar het kapitalisme. Nog geen tien jaar later ging z'n partij op in GroenLinks. Teun Stuivenberg werd geen lid. "Maar hij stemde er wel altijd op', vertelt zoon Jan. "Nee, niet op de NCPN. Die waren hem te radicaal. Scheurmakers, noemde hij ze."