Erik Dijkstra (1977), journalist en presentator

Erik Dijkstra

Geboren 9 maart 1977 te Glanerbrug.

Erik Dijkstra (1977) is televisiemaker. Hij brak door als Jakhals bij DWDD. Met Frank Evenblij maakte hij 'Bureau Sport'. Onlangs verscheen zijn boek 'Hoe sterk is de eenzame schaatser', over Hans van Helden.

GLANERBRUG

,,Klein dorpje, onder de rook van Enschede, op de grens met Duitsland. Smokkelaarsdorpje. Ik heb er tot mijn 18de gewoond, toen ging ik naar Groningen. Het is echt waar ik vandaan kom. In de rest van Twente zeggen ze: in Glanerbrug zitten ze nog achter krant. Het idee is dan dat het dorp is dichtgeplakt met kranten. Alsof de tijd tien jaar achterloopt. Dat klopt wel een beetje, en dat vind ik ook wel weer charmant. Ik zal nooit mijn afkomst verloochen.”

TUKKER

,,Dat ben ik tot de dag dat ik sterf. Tukker, Twentefan. Dat vond ik ook bij De Strijd wel mooi. Dat was een documentaireserie van de Vara over de geschiedenis van de arbeider. We zochten een scène om mij een beetje neer te zetten. Het moet gepersonaliseerd worden, en daarom wilden ze dat ik met mijn moeder in de keuken sta te praten. Ik dacht eerst: wat heeft dat nou voor nut? Maar toen ik het terugzag, vond ik het wel mooi geworden. We praten dialect, mijn moeder staat de soep te maken. ‘Moeten de ballen al in de soep?' Het is eigenlijk heel knuppelig, maar het geeft wel aan: we zijn in Twente, we zijn in een arbeidersmilieu. Dit is wie ik ben. Glanerbrug ligt dichter bij mij dan de Javastraat, zeg maar.”

BIOGRAFIE

Dijkstra werd bekend als 'Jakhals Erik' in het programma-onderdeel De Jakhalzen bij De Wereld Draait Door. Vanaf 2010 tot 2011 schoof hij ook aan als gast bij Voetbal International, nadat hij eerder ook in juni 2010 bij VI Oranje te gast was.' Op 21 april 2011 was Dijkstra voor de EO verteller bij The Passion. In Gouda vertelde hij op Goede Vrijdag een alternatief verhaal over het lijden van Jezus.

In juli 2011 was Dijkstra dagelijks te zien op RTL 7 in het programma Tour du Jour. Hij verzorgde met Marcel Maijer filmpjes vanuit Frankrijk voor dat programma. Dijkstra presenteerde in juni 2012 met Frank Evenblij het programma Bureau Sport. Dit programma werd uitgezonden in aanloop van het EK en stond in het teken van de sportzomer (EK, Tour de France en Olympische Spelen). Tijdens het EK schoof hij een aantal keer aan bij VI Oranje en tijdens de Tour de France was Dijkstra opnieuw te zien in Tour du Jour als reporter ter plaatse.

Twee jaar later kwam de presentator in opspraak, nadat tijdens een uitzending bij DWDD te zien was hoe hij vanaf een balkon een bierflesje gooide naar een rondvaartboot, dat inzittenden op een haar na miste. Snel daarna bood Dijkstra zijn excuses aan.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Erik_Dijkstra

http://www.dvhn.nl/plus/Tukker-tot-ik-sterf-21104157.html1