1900: vereniging voor wijkverpleging Het Groene Kruis

2014-11-30 144334

https://nl.wikipedia.org/wiki/Groene_Kruis

Het Groene Kruis was een neutrale landelijke vereniging voor wijkverpleging (kruiswerk) in Nederland.  Een voorloper van het Groene Kruis was het Witte Kruis, een neutrale vereniging voor wijkverpleging, opgericht in 1875 door Jacobus Penn, welke arts en geneeskundig inspeceur was in Noord-Holland. Het symbool was afgekeken van het Rode Kruis. Doel was voorlichting op het terrein van volksgezondheid, bevordering van de hygiëne en bestrijding van epidemieën.

De federatie had plaatselijke afdelingen in Noord-Holland, en later in geheel Nederland.  De oudste plaatselijke vereniging van het Groene Kruis was die in de plaats Driebruggen. Deze vereniging werd op 3 november 1900 opgericht in de toenmalige gemeente Lange Ruige Weide (Driebruggen) door de huisarts Wilhelm Poolman (1866–1935).

=====

In Glanerbrug was in 1950 Het Groene Kruis gevestigd aan de Dokter Stamstraat 2. Van groot belang is rol die de verschillende wijkzusters in Glanerbrug hebben gespeeld. Per fiets, later per bromfiets en nog veel later per auto gingen ze er soms bij nacht en ontij op uit om patiënten te verzorgen.